Karatay Diyeti Nedir? [Bilgilendirme]

Bu diyette özellikle bahsedilen iki önemli nokta vardır. Bunlar: az ve sık yeme yerine sadece 3 ana öğün tüketme ve ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmaktır. Öyle ki beslenme uzmanları tarafından önerilen tam buğday unu veya tam tahıllı ekmekler bile Karatay Diyeti’nde yer almamaktadır. Canan Karatay ‘sigarayı hayatınızdan nasıl çıkarmanız gerekiyorsa ekmeği de çıkarın.’ demektedir.

Sık sık yemek metabolizmayı hızlandırır fakat, hızlı metabolizma ve yüksek kan insülin değerleri yağların yıkılmasını değil de yağların depoya gönderilmesini sağlar. Yüksek insülin hormonu ayrıca karaciğerden fazla kolesterol yapılmasını da arttırır, HDL’yi düşürür ve kanı yoğunlaştırarak, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.

Aç kalarak ya da düşük kalori ile beslenerek kilo verilse bile, verilen kilolar kısa sürede geri alınıyor. Sık sık az miktarda ve düşük kalorili yiyeceklerin de mutlaka insülin hormonunun salgılanmasına neden olduğunu ve karaciğer yağlanması, göbek çevresinin artmasıyla birlikte insülin ve leptin direncini daha da arttırdığını iddia etmektedir.

  • Karatay diyetinin diğer diyetlerden daha rahat uygulanabilir ve farklı olmasının temelinde, düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesinin öne çıkması yatmaktadır.
  • Ekmek kesinlikle yasak kan şekerini yükselttiği için şişmanlık artıyor.
  • Vücudunuzu aç bırakarak ve hareket etmeden kesinlikle kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı büyük ölçüde yavaşlatır ve enerjiyi saklar. O yüzden kişi sağlıklı gıdaları doyana kadar yiyebilir.
  • Karatay Diyeti’nin en başlıca özelliği unlu gıdalar, ekmek ve sağlıksız karbonhidrattan uzak durmak.
  • Günde vücudumuzun ihtiyacı olan 2 lt kadar su tüketimini kesinlikle gerçekleştirin.
  • Eğer hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız günde 1 saat dışarı çıkıp yürüyüş yapmaya çalışın.
  • Abur cubur cips vb. kola gibi gazlı ve alkollü içecekler ağır şekerli içecekler doğal olmayan meyve suları kesinlikle yasaktır.

Karatay diyetinin yemek saatleri;

08:00 ile 09:00 saatleri arası kahvaltı

Saat 10:00’da ara öğün

13.00 ile 14.00 saatleri arasında öğle yemeği

Saat 15:00 ara öğün

18:00 ile 19:00 saatleri arasında akşam yemeği tüketilmektedir.

 

Bu diyeti uygulayan kişilerde genel olarak görülen yakınmalar:

  • Baş ağrısı
  • Ağız kokusu
  • Bilinç Bulanıklığı
  • Yorgunluk
  • Kabızlık veya ishaldir

 

Sonuçlar ve Yorum

Yapılan bir çalışmada ekmekli ve ekmeksiz diyetin etkilerini gözlemek amaçlanmıştır. Çalışma, 122 kadın 2 ye bölünerek yapılmıştır. Çalışma grubuna ekmek verilmiş, kontrol grubuna ekmek verilmemiştir. 2 grup da düşük kalorili diyet, beslenme eğitimi, fiziksel aktivite kılavuzu almış ve 16 hafta boyunca takip edilmişlerdir.

Sonuç olarak lipid profillerini iyileştirme ve kilo kaybında iki diyet de başarılı bulunmuştur fakat ekmek tüketmeyen grupta diyet programını bırakma daha fazla ve diyete uyum daha az bulunmuştur. Bu sebepten, ‘diyet parametrelerinin daha iyi değerlendirilmesinde ve diyete uyumun sağlanmasında, kilo kaybı için düşük kalorili diyetlerin, toplumda yaygın olarak tüketilen bir besin olan ekmeği içermesi daha avantajlıdır.’ sonucu bulunmuştur.

Bu çalışmada da görüldüğü üzere diyetten ekmeğin tamamen çıkarılması, hem sağlık açısından önemli bir etkiye sahip değildir hem de diyete uyum açısından mantıklı bir çözüm değildir. Ayrıca Karatay diyetinde tahıllar önemli ölçüde tüketilmemekte ve bu besin grubunun önemli miktarda içerdiği B grubu vitaminlerinin (özellikle B1 ve B2) nasıl karşılanabileceğinden bahsedilmemektedir.

Bu diyetteki başka bir önemli nokta da doymuş yağ tüketimidir. Et ve süt ürünleriyle birlikte tereyağından gelecek doymuş yağ miktarı diyette oldukça fazladır. Beslenme otoriteleri ve pek çok dernek tarafından uygun görülen doymuş yağ alımı önerisine ters düşen öneriler bulunmaktadır. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında özellikle dikkat edilmesi önerilen doymuş yağ alımı ve diğer yağların alım oranları göz önünde bulundurulacak olursa, bu hastalıklara sahip bireylerde diyetin kullanımına çok dikkat edilmelidir.

 

Write a comment