İdeal Kiloda Olanlar İçin 10 Kilo Koruma Yöntemi

Bir diyet sonrasında, insanların kaybettikleri kiloların bir kısmını veya tamamını geri kazanmaları yaygın bir şeydir, buna “yo-yo etkisi” denir. Vücudunuz değişime çok kolay adapte olur. Uzun bir süre belirli bir ağırlıktaysanız, vücut bu kiloyu daha çok korumaya çalışır.

Zayıflama sürecinde uyguladığınız diyet kadar, sonrasında da uygulamanız gereken koruma programı o kadar önemlidir. Örneğin 6 ay diyet yaptıysanız, 6 ay da koruma programıyla devam etmeniz ve beslenme alışkanlıklarınızı oturtmanız gerekir. Kilonuzun vücudunuzda tam olarak oturması için 1 yıl geçmesi gerekir. Bu süre içerisinde de diyetisyen önerilerini dikkate almaya ve sağlıklı bir beslenme planına devam etmeniz gerekmektedir.

Kilo koruma yöntemi, normal öğününüzde almanız gerekenden daha çok kalori aldıysanız bunu dengeleyebilmeyi sağlar. Bu nedenle fazla kalorili beslenildiği düşünüldüğünde, o günün akşamını hafif geçirip, spor ve dengeli beslenme ile desteklenmesi gerekir.

 

Öneriler

Kiloyu korumanın sırrı, protein, karbonhidrat, yağ dengesi ve egzersiz ile uygulanan programın doğru seçiminde yatar. Çünkü binlerce insanın incelendiği çalışmalar göstermekte ki en iyi diyet sürdürülebilir ve kişiyi mutlu eden diyettir. Bu şekilde bir programın kilo koruma süresi de uzun ve kalıcı olur.

  • Günlük beslenmenizde karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek gıdalara yer vermemeye özen gösterin: Haftada birkaç öğününüzde sevdiğiniz besinlere yer verin. Fakat ölçülü olmalısınız. Böylece daha fazla yemeden kendinizi tatmin etmiş olursunuz. Ancak bu durum meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız et ürünleri, süt ürünleri ve su ile dengelenmelidir.
  • Porsiyon ölçülerinizi değiştirin: Ana öğünlerde tükettiğiniz besinleri yarıya indirin. Böylece çok büyük porsiyonlar yemek yerine daha fazla çeşitten yarım porsiyonlar yiyerek aldığınız besinleri çeşitlendirmek ve midenizin dolduğunu hissedeceksiniz.
  • Besinlerinize yağlı soslar eklemeyin: Salatalarınıza, yemeklerinize, yağlı salata sosları, yağlı peynir sosları, ketçap, mayonez gibi soslar ilave etmek ekstra kalori almanızı sağlayacaktır.
  • Su içmeyi ihmal etmeyin: Günlük su ihtiyacınızı giderirken midenizde doluluk hissedeceksiniz.
  • Kahvaltıyı atlamayın: Düzenli kahvaltı yapmak kan şekerinizi dengeleyerek açlık krizlerini önleyecek ve gün içinde aşırı yemenin önüne geçecektir.
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın: Kas kaybını önlemek için egzersizin oldukça önemi var. Kilo kaybıyla birlikte meydana gelen metabolik yavaşlamayı düzenli egzersizle önleyebilirsiniz. Haftalık en az 200 dk olmak üzere orta tempolu egzersizler yapın. Bunu haftada 3-4 güne bölerek ,40-50 dk süren düzenli egzersizler yapabilirsiniz. Günlük hayatınızda asansör yerine merdiven tercih edebilirsiniz.
  • Pişirme yöntemine dikkat: Yemek yaparken kızartma, kavurma veya tütsüleme gibi pişirme yöntemleri tercih etmek yerine haşlama yöntemini tercih edebilirsiniz.
  • Tam tahılı hayatınıza sokun: Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketebilirsiniz. (Beyaz ekmek yerine çavdar veya tam buğday ekmeği tüketmek vb.) Kompleks karbonhidratlar basit karbonhidratlara göre daha fazla lif içerdiğinden dolayı sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
  • Tatlı tercihinizi değiştirebilirsiniz: Canınız tatlı istediğinde şerbetli ve ağır hamur işi tatlılar yerine porsiyona dikkat ederek sütlü tatlılara yönelebilirsiniz.
  • Her gün dışarıda yemeyin: Dışarda yemek yemek normalden çok daha fazla kalori almanıza neden olabilir. Çalışmalar haftada en fazla 1 kez dışarıda yemek yiyenlerin, daha fazla yiyenlere göre kilo korumada daha başarılı olduğunu göstermektedir.

Write a comment