Hamilikte Dikkat Edilmesi Gereken 16 Önemli Konu

Anne sütü, bebeğin temel besin gereksinimlerinin karşılanması, enfeksiyonlardan korunması, kolay sindirilebilir olması, anne bebek bağının güçlenmesi, bebeğin bağışıklık sisteminin korunması açısından hiçbir besinle kıyaslanamayacak derecede değerli bir besindir. İlk 6 ay boyunca su dahil hiçbir besine gerek duymaksızın, bebek anne sütüyle yaşamını devam ettirebilir. Anne sütünün besleyiciliği, bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi ise annenin beslenmesine dayanır.

  1. Gebelik boyunca 80.000 kalori depolanmakta ve bunun 32.000 kalorisi emzirmeye gitmektedir. Anne sütünün besin ögeleri ve enerjisi, annenin yediklerinden ve depolarından kullanılmaktadır. Her emzikli kadının alması gereken besin miktarı ve enerjisi yaptığı doğum sayısına, depolarına, geçirdiği enfeksiyon sıklığına, fiziksel aktivitesine göre değişkenlik gösterir.
  2. Enerji; Emzikli annenin diyetine günde ortalama 500 kalori ek yapılmalıdır.
  3. Protein; Gebelik döneminde olduğu gibi burda da yine kaliteli protein kaynaklarından gereksinimler sağlanmalı. Diyetine ek olarak 1 adet yumurta ya da 1 yumurta büyüklüğünde et ve 1-2 su bardağı süt ve türevleri ilave edildiğinde ihtiyaçlar karşılanmış olacaktır.
  4. Yağlar; Yağlar doymamış yağlar olarak adlandırdığımız zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya, balık yağı gibi yağlardan karşılanmalı. Margarinler tüketilmemeli. Tereyağ gibi doymuş yağlar miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.
  5. Karbonhidratlar; Toplumca bilinen en büyük yalnışlardan birisidir, sütü artırmak için tatlılar, şekerli sular yenmesi gerektiği. Aksine bu tarz besinler kan şekeri seviyesinin dengesini bozacağından ötürü sürekli açlık hissi yaşamaya ve kilo alımına neden olur.
  6. Demir eksikliği anemisi emziklilik döneminde de çoğu gebenin karşılaşabileceği bir sorundur. Her gün sütle birlikte salgılanan 1-2 mg demir, kırmızı et, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinlerle yerine konmalıdır. Bu besinlerin yanında limonlu bir salata demir emilimini artıracağından faydalı olacaktır.
  7. Sütü artırmanın en iyi yolu bol su içmektir. Günlük sıvı alımının 3 lt olması ve bu 3 litrenin komposto, hoşaf, limonata, ayran, taze sıkılmış meyve sularından oluşması beklenmektedir.
  8. Sofra tuzlarının iyotlu olması, en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan iyot yetersizliğinin önüne geçebilir.
  9. Kalsiyum yetersizliğinde ortaya çıkacak olan osteomalasi (kemik yumuşaması) rahastızlığının önüne geçmek adına, emzikli annenin diyetine, günlük 1 ince dilim beyaz peynir, 1 su bardağı süt, kalsiyumla zenginleştirilmiş süt veya yoğurt ilave edilmesi yeterlidir.
  10. Zayıflama diyeti uygulanmamalıdır ancak hamur işleri, kızartmalar, yağlı ürünlerden kaçınılmalıdır.
  11. Katkı maddesi içeren hazır ve işlenmiş gıdalar tüketilmemelidir.
  12. Her gün güneş ışığına çıkarak cildin D vitamini alımı sağlanmalıdır.
  13. Kansızlığa neden olabileceğinden dolayı yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Yemeklerden 1-2 saat sonra öğün aralarında içilmesi daha doğru bulunmaktadır.
  14. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, kaynağı bilinmeyen yerlerden içme suyu alınmamlı, her türlü kontaminasyon riski en az indirilmelidir.
  15. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon sebze yemeği tüketilmelidir.
  16. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Write a comment