Gebelikte Tüketilmemesi Gereken Ürünler

Kafein ; Günde maksimum 2 fincan kahve tüketilmelidir. 5 fincandan fazla tüketen kadınlarda erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebekler, fetusun kemik ve mineral yoğunluğunda azalma gerçekleşir. Aşırı miktarda çay, kahve tüketimi, asitli içecek tüketimi anemi riskini artırmakta ve çinko gibi önemli minerallerin emilimini engellemektedir.

Alkol; Annenin gebelik süresince günlük kilosu başına 2 gr’dan fazla alkol tüketmemesi gereklidir. Gelişme geriliği, mikrosefali, yarık damak, eklem anomalileri, fetusta büyüme gibi sorunlara yol açabilmektedir.

İlaçlar; Bilinmeden alınan her türlü ilaç fetüse doğrudan geçerek doğumsal anomalilere neden olabimektedir.

Gebelikte Beslenme Önerileri

Her sabah yumurta yemeye özen gösterin.

Her gün süt ve süt ürünlerinden (yoğurt ve süt) 2-3 porsiyon tüketmeye çalışın.

Kuru incir ve kuru üzüm gibi meyvelerden tüketmek olası demir eksikliğine karşı faydalı olacağından, tüketmek faydalı olacaktır.

Basit şeker yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllar, esmer pirinç, esmer ekmek, buğday, çavdar gibi ürünlerden tüketin.

Her gün 60 gr kadar protein almaya çalışın. Et, tavuk, balık, süt ve türevleri,peynir, yumurta gibi kaliteli protein kaynaklarından tüketin.

Omega 3 tüketimine özen gösterin ve haftada 2-3 kez balık tüketmeye çalışın.

Kabızlık gebelikte yaşanan en büyük sorunlardan birisidir, bunu önlemek için her gün 7-8 yemek kaşığı sebze yemeği, 3-4 porsiyon meyve tüketimine özen gösterin.

Sabahları kalkınca mide bulantısı sorununuz varsa, kuru gıdalarla güne başlayın, yemeklerle birlikte su tüketmeyin, yağlı yiyecekler, kızartma, şekerleme, baharatlı besinler tüketmekten kaçının.

3 ana ve 3 ara öğün yapmayı ihmal etmeyin.

Yemeklerinizde mutlaka iyotlu tuz kullanın.

Gün içerisinde hazır meyve suları, asitli içecekler yerine; su, taze sıkılmış meyve suları, ayran tüketmeye çalışın.

Çay ve kahve tüketimini limitlendirin.

İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun.

Write a comment