Gebelikte Bitki Çayı: Türleri, Yan Etkileri, Güvenli Çaylar

Çay, dünya çapında en popüler içeceklerden biridir ve birçok kadının hamilelik sırasında tadını çıkarmaya devam eder. Bazıları sadece gebeliğin artan sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için içmektedir. Bununla birlikte, kadınların bir kısmı çayı hamilelikle ilgili semptomlar için doğal bir ilaç olarak veya gebeliğin son haftalarında doğum için hazırlanmak için bir tonik olarak kullanıyor gibi görünmektedir. Birçoğu, doğal olduğu için çayın hamileyken muhtemelen içilebilir olduğuna inanabilir. Gerçekte, kadınlar hamilelikleri boyunca diğerlerinden tamamen kaçınırken, belirli çayların alımını azaltmaktan yararlanabilirler.

 

Bitki Çayı Nedir?

Bitkisel çaylar bitkilerin çeşitli yerlerinden yapılır. Bir bitkinin köklerinden, meyvelerinden ve tohumlarından yapılırlar. Gerçek bitki çayları doğal olarak kafeinsizdir.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından tüm bitkisel çayların hamile kadınlar için güvenli olduğu düşünülmemektedir. Bu çoğunlukla kullanılan bitki türleri ve FDA’nın hamile kadınlarla yapabildiği çalışmaların miktarından kaynaklanmaktadır.

Siyah, yeşil, beyaz, matcha, chai ve oolong çaylarının tümü Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Kafein içerirler; kafein, hamilelik sırasında sınırlandırılması gereken doğal bir uyarıcıdır.

 

Her biri yaklaşık olarak fincan başına yaklaşık 240 kafein (240 mL) sağlar.

  • Matcha: 60–80 mg
  • Oolong Çayı: 38–58 mg
  • Siyah Çay: 47–53 mg
  • Chai: 47–53 mg
  • Beyaz Çay: 25–50 mg
  • Yeşil Çay: 29–49 mg

 

İki ana çay türü vardır: bitkisel ve bitkisel olmayan. Bitkisel olmayan çaylar çay bitkilerinin yapraklarından yapılır. Kafein içerirler. Kafeinsiz formlar bile biraz kafein içerir.

Genellikle hamile ve emziren kadınların her gün tükettikleri kafein miktarından uzak durmaları veya en azından sınırlamaları önerilir. Bunun nedeni, gelişmekte olan bir bebeğin bir yetişkinin yanı sıra sistemlerinde kafeini işleyememesidir. Bu öneri, sadece çaydaki kafeini değil, her türlü kafeini içerir. Çikolata, kahve ve soda dahil yiyecek ve içeceklerde kafein var. Hamileliğiniz sırasında günde birden fazla kafein kaynağı tüketirseniz, sisteminizdeki kafein miktarını artırıyorsunuz demektir. Bu nedenle, tüm kafein kaynaklarının farkında olmak önemlidir.

Kafein plasentayı kolayca geçebilir ve bebeğinizin olgunlaşmamış karaciğeri onu parçalamakta zorlanır. Bu nedenle, bebeklerin, aksi takdirde yetişkinler için güvenli kabul edilecek kafein miktarlarından yan etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir.

Araştırmalar, hamilelik sırasında çok fazla kafeine maruz kalan bebeklerin erken doğma riski veya düşük doğum ağırlığı ile daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Hamilelik sırasında yüksek kafein alımı da düşük veya ölü doğum riskini artırabilir. Bu riskler, gebe kadınlar kafein alımını günde maksimum 300 mg ile sınırladığında minimal görünmektedir.

Bununla birlikte, bazı kadınların genetiği onları kafeinin kötü etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebilir. Örneğin, araştırmalar, kadınların bu küçük oranının günde 100-300 mg kafein tüketirken 2.4 kat daha düşük düşük riskine sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Kafeinli çaylar kahveden daha az kafein içerir ve genellikle hamilelik sırasında içilmesi güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, günde çok fazla kafein tüketmemek için alımlarının sınırlı olması gerekebilir.

 

Bazı Bitki Çaylarının Riskli Yan Etkileri

Bitkisel çaylar kuru meyveler, çiçekler, baharatlar veya bitkilerden yapılır ve bu nedenle kafein içermez. Bununla birlikte, hamilelik sırasında güvenli olmadığı düşünülen ve riskli yan etkilere neden olabilecek başka bileşikler içerebilirler.

 

Düşük veya erken doğum riskinizi artırabilecek çaylar şunları içerir:

  • Rezene
  • Çemen otu
  • Adaçayı
  • Mine çiçeği
  • Hodan
  • Yarpuz
  • Meyankökü
  • Kekik
  • Aslankulağı
  • Selâmotu
  • Mavi yılan
  • Karayılan otunun
  • Sığla (büyük miktarlarda)
  • Papatya (büyük miktarlarda)

 

Menstrüel kanamayı uyaran veya arttırabilen çaylar şunları içerir:

  • Aslankulağı
  • Selâmotu
  • Buhur

Doğum kusuru riskini artırabilecek çaylar şunları içerir:

  • Aslankulağı
  • Hodan

 

Diğer Yan Etkiler

Ayrıca, nadir durumlarda, okaliptüs çayı bulantı, kusma veya ishale neden olabilir. Dahası, bir vaka raporu, hamilelik sırasında düzenli olarak papatya çayı içmenin, bebeğin kalbinden zayıf kan akışına neden olabileceğini düşündürmektedir.

Bazı bitki çayları, ilaçlarla etkileşime giren bileşikler de içerebilir. Bu nedenle, hamile kadınlar sağlık hizmeti sağlayıcılarını hamilelik sırasında herhangi bir zamanda tükettikleri veya tüketmeyi planladıkları bitkisel çaylar hakkında bilgilendirmelidir.

Bitkisel çayların güvenliği ile ilgili sınırlı miktarda araştırma nedeniyle, olumsuz yan etkilere dair kanıt eksikliğinin, çayın hamilelik sırasında içilmesinin güvenli olduğunun kanıtı olarak görülmemesi gerektiğini unutmayın.

Daha fazla bilinene kadar, hamile kadınların temkinli kalmaları ve hamilelik sırasında henüz güvenli olduğu gösterilmeyen çayları içmekten kaçınmak en iyisi olabilir.

 

Hamilelik Sırasında Güvenli Olabilecek Çaylar

Çoğu kafeinli çay, bir kadının toplam günlük kafein alımının 300 mg’ı geçmesine neden olmadıkları sürece hamilelik sırasında içmek güvenli kabul edilir. Özellikle kafeine duyarlı olan kadınlar günde maksimum 100 mg kafein hedeflemekten yararlanabilirler.

Bitkisel çaylar söz konusu olduğunda, hamilelik sırasında etkileri hakkında çok fazla araştırma yoktur. Bu nedenle, çoğu sağlık uzmanı hamile kadınlara yiyeceklerde bulacağınızdan daha fazla miktarda bitki tüketmekten kaçınmasını tavsiye eder.

 

Bununla birlikte, birkaç çalışmaya göre, aşağıdaki bileşenleri içeren bitkisel çayların hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli olabilir:

Ahududu Yaprağı: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve doğum sancısı süresini kısaltmak, rahmin doğum için hazırlanmasına yardımcı olmak, uterusu güçlendirmek ve doğumdan sonra aşırı kanamayı önlemek için kullanılmıştır. Kırmızı ahududu yaprağı çayı genellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemleri için tavsiye edilirken, bazı kadınlar ilk üç aylık dönemde bulantı ve kusmaya yardımcı olmak için bitkisel ilaç kullanırlar.

 

Nane: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve gaz, bulantı, mide ağrısı veya mide ekşimesini hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Ancak, bu faydaları destekleyen hiçbir çalışma bulunamamıştır.

 

Zencefil: Zencefil, hamilelik sırasında en çok üzerinde çalışılan bitki ilaçlarından biridir ve muhtemelen güvenli kabul edilir. Araştırmalar, mide bulantısını ve kusmayı azalttığını, ancak kurutulduğunda ve öyle tüketildiğinde günde 1 gramı geçmemesi gerektiğini göstermektedir.

 

Limon Otu: Bu çay muhtemelen güvenli kabul edilir ve endişe, sinirlilik ve uykusuzluğu gidermek için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, bu kullanımları destekleyen hiçbir çalışma bulunamamıştır ve güvenliği hamilelikte incelenmemiştir.

Genel olarak güvenli kabul edilmelerine rağmen, ahududu yaprağı uterus kasılmalarını teşvik edebilirken, nane adet akışını uyarabilir. Bu nedenle, bu çayların gebeliğin ilk üç ayında güvenli olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar vardır. Bu nedenle, hamileliğin ilk 12 haftasında bu iki çay içmekten kaçınmak en iyisi olabilir.

Write a comment