Gebelikte Beslenme

GEBELİKTE BESLENME

Gebelik, yaşam boyu beslenmenin en önemli olduğu süreçtir. Annenin dengeli ve yeterli beslenmesi, bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından önemi oldukça büyüktür. Anne ve bebeğin sağlığını beslenme kadar, gebe kalma yaşı, gebelik sayısı, gebelikleri arasındaki süreç, geçirilen hastalıklar, vücuda kimyasal madde alımı, alkol ve sigara tüketimi de oldukça etkiler.

Hamilelikte yetersiz beslenmenin yanı sıra dengesiz şekilde aşırı beslenme de olumsuz etkiler. Gebelikte beslenmenin temel ilkelerini bilmek bebeğin ve annenin bu süreci ve sonrasını sağlıklı geçirmek için önemlidir. Gebelerde diyet planlarken kişiye özgü olması gerekmektedir.

Gebelikte Beslenmenin Temel İlkeleri

1)ENERJİ GEREKSİNİMİ:

Gebelikte besin gereksinimi bebeğin büyüme ve gelişmesi için artmaktadır. Özellikle gebeliğin 5. Ayında bu gereksinimler fazlalaşır. Bu ihtiyacı karşılamak için gebe kadınlara günlük 150-300kcal ek verilmelidir. Bu dönemde karbonhidrat, protein ve yağın dengeli alınması bebeğin beyin gelişimi için önemlidir.

Son yıllarda gerek çalışma ve eğitim şartları yüzünden gebe kalma yaşı ertelenmektedir. Buna bağlı olarak anne adayları değerlendirilmeli kişisel beslenmesi bireysel olarak planlanmalıdır.

2)PROTEİN:

Proteinler vücudun yapıtaşlarıdır. Gebelikte biyolojik değeri yüksek besinlerden protein almak gereklidir. Gebeliğin son 6 ayında bebek daha hızlı büyüdüğü için, proteine olan ihtiyaç artmaktadır. Gebe kadınlar için günlük alınması gereken protein miktarı 60-70gramdır.

3)ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ:

Anne adayının diyetindeki yağ asitlerinin dağılımı, yağ deposu bebeğin gelişimi ve anne sütü açısından etkileri büyüktür. Gebelikte PUFA yağ asitlerinden zengin beslenilmesi bebeğin sinir sisteminin sağlıklı gelişmesini etkiler. Haftada 2-3 kez yağlı balık tüketimi gebelere önerilmektedir.

4)DEMİR:

Gebelikte, 300mg bebek için 500mg annenin kendi ihtiyaçları için gerekmektedir. Tek çeşit beslenmede demir eksikliği sık görülür. Demir eksikliği olan annelerin bebeklerinde düşük doğum ağırlığı gözlemlenebilmektedir. Anemisi olan gebelerde demir eklenmesi önerilir. Günlük olarak alınan C vitamini de demirin emilimi için önemlidir. Bu nedenle yeşil salataları bol limonlu tüketmek demir emilimini artıracaktır. Gebelikte 15-20mg günlük ek demire ihtiyaç vardır.

5)ÇİNKO:

Büyüme ve gelişme için gerekli bir elementtir. Büyümede gerilik, doğumsal anormallikler, ölü doğumlar; çinko eksikliği ile bağlantılıdır. Gebelikte, et, deniz ürünleri, süt ve türevleri, yumurta, yağlı tohumlar çinko alımı için gereklidir. Çay ve kahve çinko emilimini engellediği için hamilelikte sınırlandırılmalıdır. Hamile kadınlara ek olarak 20mg çinko önerilir.

6)FOLİK ASİT:

Hücrelerin gelişmesinde ve yenilenmesinde görev alan önemli bir vitamindir. Karaciğer, organ etleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, süt ve türevleri, tahıllarda bulunur.

Folik asit eksikliğinde bebekte ağır doğumsal problemler gelişebilir. Bebeğin 1. Ayında nöral tüpün kapanmaması durumunda, kafatası kemiklerinin bir kısmı oluşamayıp, beyin gelişimi tamamlanmayabilir.

Folik asit alımı besinlere uygulanan işlem yüzünden yeterince alınamaz. Bu nedenle folik asit takviyesi yapılmalıdır.

Planlı gebeliklerde ilk 3 ay günlük 600-800mg alınmalıdır. Bebekte nöral tüp kapanması 4. Haftada olduğu için bu döneme kadar alınan folik asit hayati önem taşır. Plansız gebeliğe karşı doğurganlık çağındaki her kadının folik asit alımına dikkat etmesi gerekmektedir.

7)KALSİYUM VE FOSFOR:

Kemik mineralizasyonu anneden bebeğe, yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor geçişi ile olabilmektedir. Kordonun doğumda kesimiyle, kalsiyum akışı durur. Kalsiyumun doğal kaynaklardan sağlanması anne ve bebeği için öncelikle tercih edilmesi gereken yöntemdir. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından iyi kaynaklardandır. Gebelerin günlük 1300mg kalsiyum alması önerilir. Özellikle kalsiyumdan zengin sütler bu dönemde kullanılabilinir.

Bir yorum Yaz