Eti Dondurucuda Ne Kadar Süre Saklayabiliriz?

Dondurucu icat edilmeden önce insanlar yiyeceklerini kar ve soğuk havada muhafaza ediyorlardı. Soğuk iklimde yaşayan insanlar yiyecekleri daha soğuk tutmak için zeminde delik açıp içini karla dolduruyor ve üzerini samanla örterek kendilerine buzluk yapıyorlardı. Gıdaları yaptıkları bu buzluklarda depoluyorlardı. 1800’lerin ortalarına doğru buzdolabı icat edildi.

Bu cihazla birlikte tükettiğimiz yiyecekler de değişti. Dondurulmuş yiyecekler tükettiğimiz besinlerin önemli bir kısmını kapsamaya başladı. Fakat ne yazık ki buzdolabından nasıl faydalanmamız gerektiği çoğu insan tarafından bilinmemektedir. 

Siz de et ve et ürünlerinizi gereksiz yere uzunca süre buzdolabında ne kadar süre saklayacağınızı bilmiyorsanız sizin için hazırladığımız bilgilere bir göz atın. Etleri dondurucuya koymadan önce her zaman üzerine tarih yazmalısınız. Bu şekilde et ve et ürünlerinin ne kadar süreyle dondurulmuş olduğunu sorgulamanız gerekmez.

 

 Önerilen Dondurucuda Saklama Süreleri: 

  • Pişmiş kümes hayvanları > 4 ay
  • Pişmemiş tavuk parçaları > 9 ay
  • Pişmemiş bütün kümes hayvanları > 12 ay
  • Pişmiş et > 2 ila 3 ay
  • Pişmemiş kızartmalar > 4 ila 12 ay
  • Pişmemiş biftek veya pirzola > 4 ila 12 ay
  • Pişmemiş kıyma > 3 ila 4 ay

 

 

Etin Buzunu Güvenli Bir Şekilde Nasıl Çözeriz?

Etin buzunu çözmenin en iyi yolu bir gece buzdolabında bekletmek. Etinizi plastik kabında bekletin ya da fermuarlı bir poşete koyun ve bir kaseye veya tabağa yerleştirerek etin suyunun buzdolabınızdaki diğer yiyeceklere damlamasını engelleyin. Eğer etin buzunu bu yolla çözerseniz, eti pişirmeden önce 2 güne kadar bekletebilirsiniz. Bu yolla çözdüğünüzde tekrar dondurmanızda da hiçbir sakınca yoktur.

Eğer etin buzunu çözmek için bir gece vaktiniz yoksa, ikinci en iyi yol ise eti ılık suya koymaktır. Donmuş etinizi iyice yalıtılmış plastik bir poşete koyun ve bir kase ılık suyun içine yerleştirin. İnce ve küçük parçalar bir saat içerisinde, daha büyük parçalar ise 2 3 saat içerisinde çözülecektir. Suyun ılık kalması için yarım saatte bir değiştirdiğinizden emin olun. Eğer eti bu yolla çözerseniz, tekrar dondurmamanız ve çözüldüğü gibi pişirmeniz gerekiyor.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Konular 

  • Et saklamada bilinmesi gereken bir diğer konu da, kesilen et ne kadar küçük boyutluysa saklama süresinin de o denli azalmasıdır. Bu yüzden kıyma gibi önceden parçalara bölünmüş ve derin dondurucudan buzdolabına alınmış etler 1 günden fazla kesinlikle bekletilmemelidir. Bu süre parça etler için 2-3 gündür.
  • Pişirilmiş ve çiğ gıdalar temas etmemelidir. Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir.
    Örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan  pişmiş bir gıda için kullanmayın.
  • Saklanan etler eğer yeterince iyi sarılmazsa, yüzeyde kabuklanma ya da ette su kaybı gibi problemler yaşanabilir. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için kapalı koruma malzemeleri tercih edilmesi tavsiye edilir.

Write a comment