Egzersiz Yapılmasına Rağmen Neden Kilo Artışı Olur?

Stres, aşırı egzersiz ve yanlış kaloride beslenme gibi faktörler bu duruma sebep olabilir. Birçok şey, kilo verme durumunuzu etkileyebilir. Yemek seçenekleri ,aktivite düzeyi ,genetik ve yaş vs. aynı zamanda stres de kilo vermenizi etkileyebilir ve fazla egzersiz yapmak, kilo vermeyi zorlaştırabilecek strese bağlı hormonal dalgalanmalara neden olabilir. Doğru miktarda fiziksel aktivite yapmak genel sağlığınız için önemli olsa da, aşırı egzersiz yapmak ve yeterince dinlenmemek sizi kilo vermekten alıkoyabilir. Bu nedenle toparlanma süreleri ve dengeleme egzersizi büyük önem taşır.

Aşırı zorlama (özellikle fiziksel olarak maraton veya triatlon eğitimi gibi yoğun kardiyovasküler aktivite gerektiren)strese cevap olarak salgılanan kortizol hormon seviyelerini arttırabilir. Yükselmiş kortizol seviyeleri kilo alma, uyku bozuklukları, artmış inflamasyon ve fazla karın yağı (yağsız insanlarda bile)oluşumuna sebep olabilir. Yüksek kortizol seviyeleri, abur cuburlara olan açlığı ve istekleri artırır; bu nedenle, kronik olarak yüksek seviyelerde kilo alımına neden olabilir veya kilo kaybını önleyebilir.

 

Strese bağlı kilo alımını önlemenin bazı yolları şunlardır:

  1. Yoğun egzersiz temposunu azaltmak,
  2. Egzersiz aralarında dinlenmek için vücudunuza zaman vermek,
  3. Rutininize  yoga veya meditasyon gibi kortizol hormon seviyesini azaltan aktiviteler eklemek.

 

 Stres ve yüksek kortizol seviyeleri kilo kaybınızı yavaşlatıyor olabilir, ancak göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör daha bulunmaktadır:

 

1- Yemek Seçenekleri

Diyet, sağlıklı kilonun korunmasında en önemli faktörlerden biridir. Diyetinizde küçük değişiklikler yapmak, sağlığı iyileştirmek ve kilo vermeyi arttırmak için en iyi yollardan biridir. Daha fazla protein bakımından zengin yiyecekler yemek, lifli sebzeleri tüketmek ve sağlıklı yağları yemeklere dahil etmek kilo kaybını teşvik etmek için kanıta dayalı, sürdürülebilir bir yoldur.

 

2- Ağırlık Çalışması

 Egzersiz seanslarınızın çoğunun kardiyovasküler aktivite ve az dirençli antrenman içermesine özen gösterin aynı zamanda kardiyo egzersizlerinizin bazılarını, vücut ağırlığı egzersizleri veya yüksek yoğunluklu antrenman (HIIT) gibi kas geliştirme etkinlikleriyle değiştirmeyi deneyin.

 

3- Perimenopoz

Menopoz geçişi (perimenopoz) tipik olarak 40’lı yaşların ortasında başlar. Ancak, bazı kadınlarda daha erken ortaya çıkabilir. Çalışmalar, bu süre zarfında hormonal dalgalanmaların, özellikle karın bölgesinde kilo alımına neden olabileceğini göstermektedir. Sıcak basması, düzensiz regl dönemleri, kilo alımı veya yorgunluk gibi perimenopoz semptomları yaşıyorsanız doktorunuzla irtibata geçmenizde fayda vardır.

 

 Kilo alımını önlemek ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için birkaç ipucu:

1-Yeterince kalori aldığınızdan emin olun. Gündüzleri ara öğün yapmamak, geceleri şeker ve kurabiye gibi yiyecekler için isteklere yol açabilir.

2-Yeterince su tüketmeye özen göster. Bu, özellikle triatletler gibi aktif kişiler için önemlidir. Gün boyunca yeterince su içmek, yiyecek isteklerini azaltmaya yardımcı olabilir.

3- Kaliteli protein içeren besinler tüketin. Tüketilmesini istemediğimiz sağlıksız besinlerden uzak durmak için yemeklere ve atıştırmalıklara yumurta, tohumlar (chia,keten tohumu vs), süt ürünleri gibi yüksek kaliteli protein kaynakları ekleyin.

4-Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin. Uyku yoksunluğu kortizol seviyelerini yükseltir. Düzensiz ve yetersiz uyku yapılan araştırmalarda artan gıda istekleri ve kilo alımı ile ilişkilendirilmiştir.

  Bu ipuçlarını denedikten sonra hala sorun yaşıyorsanız, uzman desteği almayı unutmayın.

Write a comment