Çocuklar İçin Bağışıklığı Artıran Besinler

Bağışıklık sisteminin zayıf olması hastalıklara yol açabilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklar sınıf ortamında zaman geçirdiği için enfeksiyon hastalıklarına çok daha kolay yakalanabilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu ise doğru ve dengeli beslenmeden geçmektedir. Örnek olarak kalsiyum içeren süt, yoğurt, peynir, kükürtlü ve antioksidan içeren yeşil yapraklı sebzeler, beyaz-mor lahana, sarımsak, soğan, pırasa, karnabahar, havuç gibi besinler bağışıklık sistemini dengelemede yardımcı olabilir. Özellikle yoğurt (tercihen ev yoğurdu), probiyotik adı verilen yararlı mikroplar içerir. Probiyotikler vücudun hastalıkla savaşmasına yardım etmede önemlidirler. Bir çalışma, yoğurt tüketen çocukların soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları ve boğaz ağrısı riskinin %19 daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca et tüketimi de bağışıklığı güçlendirmede yardımcı olabilir. Her şeyden önce, gücü korumak için önemli olan proteinler ve çinko içermektedirler. Bu da beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmaktadır.

 

  • Brokoli, dolmalık ve kırmızı biber, tatlı patates gibi C vitamini açısından yüksek olan sebzeler de bağışıklıkta oldukça etkilidir. Ek olarak C, A ve E vitaminlerinden zengin olan brokoli tam bir antioksidan deposudur.

 

  • Yumurta da anne sütünden sonra gelen, vücudun ihtiyaç duyduğu en iyi protein kaynağıdır. Aynı zamanda çok iyi bir demir kaynağı olan yumurta, A, D, E ve B12 vitaminlerinden zengindir. Bu sayede çocuklarda zeka gelişimini destekleyip beyin yapısını korurken, içerdiği kaliteli protein sayesinde de sağlıklı büyümelerine büyük katkı sağlamaktadır.

 

  • Kuruyemişlerin, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan E vitamini, çinko ve omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğunu da belirtmek gerekir. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çocuklara fındık, ceviz, badem ve kabak çekirdeği gibi besinleri tüketme alışkanlığı kazandırmak oldukça fayda sağlayacaktır. Özellikle ceviz yüksek miktarda sağlıklı bitkisel omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Omega-3’ler de vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmaktadır. Omega-3 ayrıca yağlı balıklarda (somon, uskumru, ringa balığı, taze ton balığı), keten tohumlarında ve yeşil yapraklı sebzelerde de bulunur. Yapılan bir araştırmada, omega-3’lerin çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sayısının azalttığını bulmuştur.

 

  • D vitamini ise, güçlü kemikler oluşturmak için kalsiyum ile çalışır ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara karşı korunmaya da yardımcı olabilir. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebekler ve çocuklar günde en az 400 IU D vitamini almalıdır. Somon, uskumru ve sardalya gibi bazı balıklar, yumurta ve zenginleştirilmiş süt gibi besinler mükemmel D vitamini kaynaklarıdır. Vejetaryen ve vegan aileler, D vitamininden zenginleştirilmiş tahıllar tercih edebilir. Yine de Amerikan Pediatri Akademisi, diyetlerinden 400 IU almadıkları sürece tüm çocuklar için D vitamini takviyesi önermektedir.

 

  • Son olarak anne sütünün bebek için ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni sütün bağışıklık güçlendirici bolca antikor içermesidir. Bir annenin bebeği için ürettiği ilk süt olan kolostrum antikorlarla doludur. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeğin ilk 6 ayı için yalnızca anne sütüyle beslenmeyi ve daha sonra çocuğun yaşamının ilk 2 yılı veya sonrasında tamamlayıcı emzirmeye devam etmeyi önermektedir. Ayrıca anne sütünün, orta kulak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve grip, bağırsak enfeksiyonları, bağırsak dokusu hasarı, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), diyabet, çocukluk çağı lösemisi ve obezite gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olduğu araştırmalarda gözlemlenmiştir.

Write a comment