Beyin Sağlığında Salataların Önemi, Salata İçindeki Sebzeler Neler Olmalıdır? 

Salatalar genel olarak insanlar tarafından zayıflamada bir araç olarak görülmektedir. Bu bilinenin yanı sıra salata; bilişsel fonksiyonu arttıran ve beyin fonksiyonlarını güçlü kılan bir öğün şekline dönüştürülebilmektedir. Gün içerisinde tüketeceğimiz besinlerin sağlığımız için yardımcı olabileceği gibi beyin fonksiyonlarımız için çok güçlü bir etki yaratabilmektedir. Salataların besleyici değeri yüksek sebzeler, protein ve sızma zeytinyağından zengin olması ile beynimizde olumlu sonuçlara yol açmaktadır. 

   

Salata İçindeki Sebzeler Neler Olmalı? 

Salatalarda olması gereken yeşilliklerden en temel üçlü: lahana, ıspanak ve rokadır.

  • Lahana, magnezyum ve lutein antioksidanı açısından zengin bir besindir.
  • Ispanak, folat ve magnezyum değerleri yüksek bir besindir. 
  • Roka ise büyük yağlı salatalar için oldukça önemli bir besindir. Çünkü çok iyi bir nitrat kaynağıdır. Bu da rokayı beyin için önemli kılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, bir öğünde tek çeşit  yüksek nitrat içeriğine sahip besin tüketilmesi bilişsel işlevi iyileştirebileceği göstermiştir.
  • Avokado: Daha iyi beyin fonksiyonları için karotenoid ve E vitamini kaynağı.
  • Pancar: Sağlıklı kan damarları için nitrat kaynağı.
  • Sızma Zeytinyağı: Daha iyi beyin fonksiyonları için sağlıklı yağ asitleri içerir. 
  • Çiğ brokoli: İnflamasyon için sülfür kaynağı.
  • Siyah biber: Biyoyararlılık için piperine kaynağı.

 

Beyin Gelişimi İçin Salatalarda Hangi Yağ Tercih Edilmeli?

Salatadaki tüm sebzelerden en iyi şekilde fayda sağlamak için kesinlikle yağa ihtiyaç vardır. Yağda çözünen vitaminlerin(A,D,E ve K vitaminleri) ve vitamin olmayan bileşenlerin, karotenoidler gibi, beyin fonksiyonlarıyla pozitif ilişki halindedir ve yağ ile tüketilmedikçe emilimlerinin ihmal edilebilir düzeyde olduğunu belirtilmektedir. 

Yağsız tüketilen salatanın görsel işlem hızını arttırabilen karotenoidlerin vücutta kullanılması için kaçırılan büyük bir kayıp olarak görülmektedir. Ama doğru bir yağ türüne ihtiyacınız vardır. Anti-inflamatuar etkili sızma zeytinyağı hariç başka bir yağ kullanmak beyin aktivetisini geliştirmez. Bu yüzdendir ki sızma zeytinyağı varsa doğal olanı tercih edilmelidir.  

 

Peki, Zeytinyağının Faydası Nedir?

Nöroplastisite beyin esnekliği ya da beynin kendini iyileştirme ve yeniden yapılandırma becerisidir. İnflamasyon nöroplastisiteyi olumsuz etkiler. Sızma zeytinyağının tüketimi nöroplastisite için de olumlu bir etki yaratır.

 

 Normal Zeytinyağı ve Sızma Zeytinyağı Farkı Nedir? Beyin Gelişimi İçin Nasıl Bir Etkisi Vardır? 

Normal bir zeytinyağı, sızma zeytinyağı gibi beyin fonksiyonlarımız için olumlu bir etkiye sahip değildir. Normal zeytinyağı işlenirken sızma zeytinyağı işlenmez. Çoğu besinde de olduğu gibi işlenme zeytinyağında bazı kötü etkiler yaratmaktadır. Bu işlenme sürecinde zeytinyağında kalması istenmeyen trans yağları üretebilir. Bu sadece normal zeytinyağının sızma zeytinyağından daha az sağlıklı yapmakla kalmaz aynı zamanda diğer kaçınmamız gereken yağlarla eşit yere koymamız anlamına denk gelmektedir.

 

Salatalarda Kaçınmamız Gereken Yağlar Nelerdir? 

Kanola yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı, bitkisel yağ, yer fıstığı yağı, aspir yağı, Ayçiçek yağı, kolza tohumu yağı, üzüm çekirdeği yağı, pirinç kepeği yağı için dikkat edilmesi gereken kaçınmamız gereken yağlar grubuna girmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre işlendikleri için beyin gelişimi için yararlı yağlar değillerdir. 

 

  Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Şunlardır;

Salataları tüketirken içinde tercih edilen sebzelerin, kaliteli bir protein kaynağı olan etlerin ve yağın türlerinin yanı sıra miktarları da önem taşımaktadır. Sebzeler ve sızma zeytinyağı beyin fonksiyonlarının gelişimi için yararlıdır ancak fazla tüketilmesi durumunda zararlı olup kilo alımına sebebiyet verebilmektedir. Besinleri tüketirken sadece yararlı özelliğini göz önüne alınıp porsiyon miktarlarını aşmak yanlış bir düşünce olmaktadır. Her besinin vücuda fazla alımı toksik etkiye yol açıp kilo alımına da sebebiyet verebilir. Porsiyon kontrolünü sağlamak bu durumda önem taşımaktadır. Porsiyon miktarı kişinin yaşı, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, hastalık durumuna göre değişim göstermektedir.

 

Salatanın İçerisinde Tercih Edilebilecek Örnek Besinler Nelerdir?

   1- Lahana, salatalık, ince doğranmış Jalapeño biberi, çiğ brokoli, ayçiçeği tohumu, avokado, ızgara tavuk, sızma zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber, kesilmiş çiğ sarımsak, limon.

   2-Ispanak, roka, domates, biber, chia çekirdeği, avokado, ızgara karides, sızma zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber, kıyılmış çiğ sarımsak, limon.

   Bu salatalar kişiye özel olarak farklılıklar yapılabilmektedir.

   Bu salatalar, beyin fonksiyonlarını gelişimine katkı sağlayacak sebze ve yağlarla zenginleştirilmiş salatalardır. Kişilerin günlük öğünlerine eklenmesi önerilmektedir.

Write a comment