Bağışlık Sistemini Güçlendirici 6 Takviye

Bağışıklık sistemi organizmanın vücudu için bir savunma sistemidir. Eğer sık sık hastalanıyorsanız bu durumun nedeni muhtemelen bağışıklık sisteminizin yeterince güçlü olmamasından kaynaklanır. Güçlü olmayan bir bağışıklık ile özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde sıklıkla hastalanırız.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için başlıca yapılması gereken sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile bağışıklık sistemi ihtiyacı olan tüm besinleri, vitamin ve mineralleri alabilir. Eksik kalan durumlarda ise takviyelere başvurulabilir.

 

C vitamini

Antiviral ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır. Sigara içmenin yan etkilerine karşı korunma sağlar. Hücrelerin yüksek miktarda kollojen üretimini sağlar. Vücudun demiri absorbe etmesini kolaylaştırarak anemi tedavisini destekler.

 

Selenyum

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineral olan selenyum grip ile doğrudan ilişkilidir. Zararlı mikroorganizmalar ile savaşan ve hücrelerini koruyan selenyuma günlük beslenmede mutlaka yer verilmelidir. Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir.

 

Çinko

Çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca immün sistemi güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, enerjik ve pozitif olmanıza katkıda bulunur. Mevsim geçişlerinde mutlaka çinko seviyelerine bakılmalıdır.

 

D vitamini

D vitamini de aynı C vitamini gibi bağışıklık sistemini korumada en etkili vitaminlerdendir. İnsan vücudu D vitamininin en etkili halini güneşten alır. Kış aylarında güneşli günlerde mutlaka güneş görülebilecek şekilde dışarıda vakit geçirmeli. Günde 15-20 dk güneşin yararlı ışınlarından faydalanılmalıdır. Bunun dışında somon balığı gibi yağlı balıklarda, yumurta sarısı, peynir ve sütte de D vitamini bulunur.

 

Omega-3

Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunur. Aynı zamanda depresyon tedavisinde de kullanılır. Haftada 2-3 gün balık tüketilmelidir. Eğer bu kadar sık tüketilmiyorsa balık kapsülleri şeklinde dışarıdan takviye edilebilir.

 

Probiyotikler

Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’ne göre probiyotikler yeterli miktarda alındığında insan sağlığına yararlı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bağırsak bakterileridir. Bağırsak mikrobiyatasının dengeli ve sağlıklı olması için prebiyotik ve probiyotiklerden zengin beslenilmeli. Gerektiği durumlarda dışarıdan takviye edilmelidir.  Bağırsak bakterilerinin yani probiyotiklerin sağlıklı olmasının, insan bağışıklık sistemini desteklediği araştırmalarla kanıtlanmıştır.  Dengeli bir bağırsak florası, vitamin sentezlenmesi, bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi, mineral emiliminin ve sindirimin desteklenmesinde de çok büyük öneme sahiptir. Yapılan bazı incelemeler probiyotik kullanımının solunum yolu enfeksiyonları riskini ve hastalık süresini de azaltabileceğini göstermektedir.

Özellikle bağışıklık sisteminin desteklenmesi gereken, mevsim geçişleri gibi zamanlarda probiyotik takviyeleri güvenilir kaynaklardan alınmalıdır. Antibiyotik kullanımı sonrasında ve sindirim sisteminin değişime uğrayabileceği seyahat süreci gibi durumlarda da probiyotik takviyeleri bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi sağlığı açısından kullanilabilir.

 

Tüm bunların dışında yeterli sıvı alımı ve düzenli uyku sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Yeterli sıvı ile vücudumuz var olan toksik maddeleri uzaklaştırır. Böylece bağışıklık sistemimiz de sağlıklı bir şekilde kolaylıkla çalışır.

Write a comment