Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmenin Ve Hastalıklarla Savaşmanın Yolları

Bağışıklık sistemimiz vücudumuzda hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı savunucudur fakat bazen bazı mikroplara karşı başarısız olur ve bunun sonucunda hasta oluruz. Bağışıklığımızı artırmak sandığımız kadar kolay bir iş değildir. Çünkü bağışıklık sisteminde farklı mikroplara yanıt veren çok sayıda farklı hücre türü vardır.  Bağışıklık sistemi adı üzerinde bir sistemdir. İyi işlemesi için bir denge ve uyum gerekir. Diyet, egzersiz, yaş, psikolojik stres ve diğer faktörlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilidir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin öncelikli şartı sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir.
Bağışıklık sistemimiz aşağıdaki gibi sağlıklı yaşam stratejileriyle desteklendiğinde işlevini daha iyi yerine getirir:
• Sigara içmemek.
• Bol mevsim meyvesi ve sebzesi tüketmek
• Düzenli egzersiz yapmak.
• Sağlıklı kilomuzu korumak.
• Alkol tüketmemek. Fakat eğer kullanıyorsak beli ölçülerde tüketmek.
• Yeteri kadar uyumak.
• Elleri sık sık yıkamak
• Et ürünlerini iyice pişirmek
• Stresi olabildiğince azaltmak.

 

Bağışıklık Sistemi ve Yaş

Yaşlandıkça, bağışıklık sistemimiz düşer ve bu da vücudumuzu enfeksiyona ve kansere daha açık hale getirir. Yaşlıların bulaşıcı hastalıklara yakalanma olasılığı ve daha da önemlisi, bu hastalıklar yüzünden ölme olasılığı genç insanlara oranla daha yüksektir. Yaşlıların enfeksiyonlara karşı bağışıklık yanıtında azalma olduğu, aşılara verdikleri tepki ile kanıtlanmıştır. Örneğin, influenza aşıları üzerinde yapılan çalışmalarda, 65 yaşın üzerindeki kişiler için, aşının 2 yaş üzeri sağlıklı çocuklara kıyasla çok daha az etkili olduğunu göstermiştir.

 

Diyet ve Bağışıklık Sistemi

İyi bir bağışıklık sistemi için temel şartlardan biri düzenli beslenmektir. Yoksul ve yetersiz beslenen insanlar bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Çeşitli mikrobesin eksikliklerinin örneğin çinko, selenyum, demir, bakır, folik asit ve A, B6, C ve E vitaminlerinin hayvanlarda bağışıklık yanıtlarını değiştirdiğine dair bazı kanıtlar vardır. Eğer diyetinizin mikrobesin gereksinimlerinizi sağladığından şüpheleniyorsanız örneğin sebze tüketmeyi sevmiyorsanız günlük bir multivitamin ve mineral takviyesi almak, bağışıklık sistemi üzerindeki olası herhangi bir etkinin haricinde sağlığınız içinde faydalı olabilir.

 

Bitkiler Ve Gıda Takviyeleri İle Bağışıklığı Artırılabilir Mi?

Bağışıklığı desteklediği iddia edilen bir çok ilaç ve bitkisel preparat vardır. Bazı ilaçların bağışıklık fonksiyonunun bazı bileşenlerini iyileştirdiği tespit edilmiş olsa da, şimdiye kadar bağışıklık sistemini hastalıklara karşı daha iyi korunduğuna dair bir kanıt yoktur.


Bağışıklığımızı Güçlendiren Besinler

 

Mantar

Mineral, selenyum ve riboflavin ve niasin B vitaminleri içerirler. Eğer selenyum düşükse, daha şiddetli grip geçirme olasılığınız daha yüksek olabilir. Riboflavin ve niasin sağlıklı bir bağışıklık sisteminde rol oynar.

 

Acai Çileği

Koyu rengi, antosiyanin içerdiğinin bir işaretidir.
Kansere yakalanma riskini azaltan antosiyanin, kalp ve karaciğer için detoks etkisi yaratıyor.
Acai’nin belirli bir durum için iyi olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yoktur. Ancak genel olarak, gıdalardan gelen antioksidanlar sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır.

 

İstiridye

Çinko içerirler, bu da bazı virüsle mücadele etmemize yardımcı olur. Çinko, bağışıklık sağlayan beyaz kan hücrelerini oluşturmaya ve aktive etmeye yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminizin yaraları iyileştirme gibi görevlerine yardımcı olur.

 

Karpuz

Karpuz olgunlaştığında, glutatyon adı verilen bol miktarda antioksidan içeren bir madde açığa çıkar. Enfeksiyonla savaşabilmesi için bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

 

Buğday Tohumu

Buğday tohumları; çinko, antioksidanlar, B vitamini, lif, protein ve bazı sağlıklı yağları içerir. Bu besin öğeleri bağışıklık sistemimizin çalışmasına yardımcı olur.

 

Yoğurt

Yoğurt ve diğer fermente ürünlerde bulunan probiyotikler, bağışıklık sistemimizi uyarır ve soğuk algınlığının şiddetini hafiflebilir. Ayrıca yoğurt büyük bir D vitamini kaynağıdır D vitamini, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını arttırır. Çalışmalar düşük D vitamini seviyesine sahip kişilerin soğuk algınlığı veya grip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

 

Ispanak

Ispanak Folat içerir. Folat vücudumuzun yeni hücreler oluşturmasına ve dna’yı onarmasına yardımcı olur. C vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta karoten içerir.

 

Tatlı Patates

Havuç gibi, tatlı patateslerde de beta-karoten vardır. Vücudunuzda, zararlı serbest radikalleri temizleyen A vitaminine dönüşür. Bu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve hatta yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

 

Brokoli

Brokoli, vücudumuzu hasara karşı koruyan bol miktarda besine, A, C vitaminlerine ve antioksidanlara ve glutatyona sahiptir.

 

Sarımsak

Çiğ sarımsak, bakteri, virüs ve mantarlarla savaşma yeteneği sayesinde cilt enfeksiyonlarını yenmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda sarımsak takviyesi kolesterolünüzü ve kan basıncınızı düşürmeye, arterlerin sertleşmesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Sarımsağın bağışıklık arttırıcı özelliği, sülfür içerikli allisin adlı bileşikten gelir.

 

Miso

Fermente soya fasulyesinden yapılan geleneksel Japon baharatıdır. Probiyotikler, yoğurtta bulunan “iyi” bakterilerde, bazı fermente gıdalarda ve bağırsaklarımızda vardır. Bağışıklık sisteminize bir asansör verdikleri için, bulaşıcı ishal ve diğer tiplerle savaşmaya yardımcı olabilirler. Miso, bolca probiyotik içerir. Bağışıklık sistemimizi desteklediği için ishal ya da kabızlık gibi hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olabilir.

 

Tavuk Çorbası

Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B-6 vitamini bakımından yüksektir. B-6 vitamininin, vücutta meydana gelen birçok kimyasal reaksiyonda önemli bir rolü vardır .Soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur ve hastalanmaktan korunmanıza yardımcı olur.. Ayrıca ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için de hayati önem taşır.

Tavuk kemiklerinin kaynatılmasıyla yapılan suyu; jelatin, kondroitin, bağırsak iyileşmesi ve bağışıklığına yardımcı olan diğer besin maddelerini içerir. Dahası, vücudunuzu grip virüsünden koruyan karnosin adı verilen bir kimyasal içerir. Vücudunuzun bakteriler ve grip virüsü dahil olmak üzere çeşitli virüslerle savaşmasına yardımcı olabilir.

 

Turunçgiller

Greyfurt, portakal, mandalina ve limon birer turunçgil ve bol miktarda c vitamini içerirler. C vitamininin beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonlara karşı savaşmamızı sağlar. Vücudumuz c vitamini üretemediği için dışarıdan almamız gerekir.

 

Kırmızı Biber

Kırmızı biber turunçgillere göre iki kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini cilt sağlığımız açısından da oldukça önemlidir. Beta karoten gözlerimiz ve cildinizin sağlığı açısından faydalıdır.

 

Brokoli

Brokoli, vitamin ve mineraller içeriği oldukça yüksek bir besindir.  A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra birçok antioksidan ve lif içerir.

 

Badem

Sağlıklı yağlar içerir. Soğuk algınlığı önleme ve soğuk algınlığı ile mücadele söz konusu olduğunda, E ve C vitaminleri bize çok yardımcı olur. E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Yağda çözünen bir vitamindir, yani düzgün bir şekilde emilmesi için sağlıklı yağ varlığı gereklidir.

 

Zerdeçal

Zencefil Hem osteoartrit hem de romatoid artrit tedavisinde anti-inflamatuar olarak kullanılmaktadır. Zerdeçalın rengini veren curcumin’in egzersize bağlı kas hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterilmektedir

 

Papaya

Papaya, C vitamini açısından çok zengindir Papayaların ayrıca anti-enflamatuar etkileri olan papain adı verilen bir sindirim enzimi vardır. Papaya aynı zamanda potasyum, B vitaminleri ve folat açısından zengindir.

 

Kivi

Papayalar gibi, kivi de doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere bir çok temel besin içerir. C vitamini, beyaz kan hücrelerini enfeksiyonla karşı güçlendirir.

 

Ayçiçeği Tohumları

Ayçiçeği tohumları; fosfor, magnezyum ve B-6 vitamini de dahil olmak üzere besin öğeleri ile doludur. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan E vitamini açısından inanılmaz derecede yüksektir. E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun düzenlenmesinde ve korunmasında önemlidir. E vitamini yüksek olan diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yapraklı yeşillikler bulunur.

 

Kabuklu Deniz Ürünleri

Bazı kabuklu deniz ürünleri çinko ile doludur. Çinko diğer birçok vitamin ve mineral kadar fazla dikkat çekmez, ancak vücudumuzun buna ihtiyacı vardır, böylece bağışıklık hücrelerimiz istendiği gibi çalışabilir. Çinko bakımından zengin kabuklu deniz ürünleri çeşitleri şunlardır: Yengeç, istiridye, Istakoz, Midye, Diyetinizde önerilen günlük çinko miktarından fazlasını istemediğinizi unutmayın. Çok fazla çinko aslında bağışıklık sistemi işlevini engelleyebilir.

Write a comment