Bağışıklığınızı Güçlendirmenize Yardımcı Olabilecek 8 Bitki Çayı

Bağışıklık sistemi veya immün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan karmaşık bir sistemdir. Kısacası vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır.  Bizi hastalıklardan koruyan en önemli kalkan bağışıklık sistemimizdir. Bağışıklık istemimizin performansı düştüğü anda hastalıklarla karşı karşıya kalırız. 

 

  • Ekinezya

Ekinezya’nın kimyasal bileşenlerinin çoğu, önemli terapötik değeri sağlayabilen bağışıklık sistemi uyarıcıları içerir. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’da yayınlanan 2012 yılı bir çalışmada, Ekinezyanın tekrarlayan enfeksiyonlarda maksimum etki gösterdiğini ve katılımcıların Ekinezya kullanarak soğuk algınlığı önlemek için koruyucu etkileri arttığını tespit edilmiştir. Araştırmacılar ekinezyanın, özellikle akut üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisinde birçok avantaj sağladığını belirtti. Son çalışmalar yağının çaya nazaran daha etkin olduğunu da bildirmiştir. 

 

  • Mürver

Mürver bitkisinin çilekleri ve meyveleri binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmıştır. Çeşitli araştırmalar, Mürver’in bağışıklık sistemini güçlendirme gücüne sahip olduğunu ve özellikle soğuk algınlığı, grip belirtilerini tedavi etmeye yardımcı olduğunun kanıtlandığını gösteriyor. 

Uluslararası Tıbbi Araştırmalar Dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Mürver ekstraktı grip semptomlarının başlangıcında 48 saat içinde kullanıldığında, grip bulaşma süresini azalttığını ve belirtilerin dört gün içerisinde ortadan kalktığını göstermiştir.

 

  • Astragalus

Astragalus, fasulye ve baklagiller ailesindeki bir bitkidir ve bağışıklık sistemi güçlendirici olarak çok eski zamanlardan beri bilinir. American Journal of Chinese Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir derlemede, astragalus esaslı tedavilerin ve kanser kemoterapi ilaçları tarafından uyarılan toksisitenin belirgin bir şekilde iyileştiğini buldukları tespit edildi. 

 

  • Zencefil

Zencefil kökü ve zencefil esans yağı, anti-inflamatuar özelliği ile çok çeşitli hastalıkları tedavi edebilir. Araştırmalar, zencefilin bulaşıcı hastalıkların tedavisinde yardımcı olan antimikrobiyal özelliğe sahip olduğunu gösteriyor.  Aynı zamanda, virüsler, bakteri ve parazitler gibi bulaşıcı ajanların yanı sıra ısı, asit ve sigara dumanı gibi fiziksel ve kimyasal zararlardan korumasıyla da bilinir. Bir miktar bal ile lezzetlendirilebilir.  Fakat hamilelerin ve kan sulandırıcı ilaç kullananların doktor ve diyetisyene danışarak kullanması gerekmektedir.

 

  • Kuşburnu

C vitamini, hastalıklara karşı savaşmada önemli bir role sahiptir. Kuşburnu da bu vitamin bakımından zengindir. Özellikle kış aylarında içildiğinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

 

  • Yeşil Çay

Yeşil çay içerdiği “kateşin” sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak yeşil çayın diüretik yani idrar söktürücü etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktor ve diyetisyenlerine danışarak tüketmelidirler.

 

  • Ihlamur

Ihlamur tüketimi öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Flavonoid içeriğiyle iltihabı giderir ve vücut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur. Fakat kan sulandırıcı etkisi nedeniyle hamileler ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar kullanmadan önce mutlaka doktora veya diyetisyene danışmalıdır. 

 

  • Adaçayı

Adaçayı; içeriğindeki bileşimler ve etkin bir yağ olan cineol içermesi sayesinde doğal bir antibiyotik özelliği taşıyarak hem bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir görev üstlenirken hem de öksürüğe iyi gelir. 

Write a comment