Asidik Su: Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Anlarız? Zararları Nelerdir?

Neden Su İçmeliyiz?

  • Su temel bir besin maddesidir. Vücudun mineral ve eser element ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. Kalorisiz bir içecek olarak vücudun enerji düzeyleri üzerine de bir etkisi bulun­mamaktadır.
  • Su; vitaminlerin ve minerallerin hem vücutta taşınmasını, hem de çözülmesini sağlar.
  • Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol oynar.
  • Derinin nemlenmesinde, toksinlerin atılmasında ve vücudun temizlenmesinde temel bir görev üstlenir.
  • Böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır.
  • Tüm hücrelere besin ve oksijen taşır.
  • Besinlerin emilimine yardımcı olur.
  • Atıkları uzaklaştırır.
  • Yemeklerden önce içilen suyun, midede tokluk hissi oluşturarak kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Kabızlığı önler.
  • Beynin çoğunluğunu su oluşturduğundan dolayı; iyi konsantre olmak, düşünmek, odaklanmak için gereklidir.
  • Çok uzun süre susuz kalmak; baş ağrısı ve migreni tetikler.
  • Eklem ve kıkırdakları korur.
  • Vücuttaki bazı toksinleri, tıkanmış gözenekleri ve sivilcelerin temizlenmesini sağlar ve cilde ferahlık kazandırmaktadır. Böylelikle daha temiz bir cilde sahip olmamız kolaylaşmaktadır.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.

 

Asidik Su Nedir?

Normal musluk suyunun pH’ı 7,5’ dir. pH düzeyi 7 den az olan suya asidik su denir. Bilindiği üzere;  pH 7  nötr , 0 dan 7 ye kadar asidik, 7 den 14 e  kadar bazik değeri ifade eder.

 

Neden Su, Asidik Olabilir?

Suyun pH 6,5 ve altında oluyorsa asidik su diye tanımlarız ve doğal sebeplerden ya da kirlilikten dolayı asidik olabilir. Ağır metal sebebiyle su, asidik hale dönüşebilir. Bu durum ise asidik suyu içtiğimizde ağır metalleri vücudumuza almamız anlamına gelmektedir. Ağır metal zehirlenmesi ya da toksisitesi gerçekleşebilir. Asidik olan suya; bakır, nikel, çinko, kurşun, arsenik, krom karışmış olabilir. Kirli bir çevrede bulunmak, maden kaynağına yakın olunması veya endüstriyel sanayi bölgesinde yaşamak; hava, çevre ve su kirlilikleri dolaylı yoldan suyu asidik hale getirebilmektedir. Ağaç ve toprakla alakalı mikrobiyal problemler, akabinde bunların suya karışması suyu asidik yapabilen sebeplerdendir.

 

Suyun Asidik Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

pH’ı ve suyun sertliğini; testlerle anlayabilirsiniz. Tesisatçı çağırarak veya test kitleri alıp kendiniz de bakabilirsiniz.

 

Asidik Su İçmenin Zararları Nelerdir?

Asidik su tüketimi, sindirimin ilk aşaması olan ağız içinde dişlerde problemlere neden olabilir. Diş açısından hem minelere zarar verirken, fazla asit; çürümelere, aşınmalara, mine erozyonlarına ve hatta diş kayıplarına sebep olabilir. Asidik su, kalsiyumun emilimini baskılar. Bu sebeple günlük diyetle veya supplemant olarak alınan kalsiyumun etkisini azaltır. Ayrıca vücutta bulunan kalsiyum emilimini bozarak kemiklerde güçsüzlüğe neden olabilir. Bunun yanı sıra fazla asidik su tüketimi , vücudun asit-baz dengesini bozarak asidoza neden olabilir. Sağlık personellerinin asidik suyla ilgili insanları eğitmesi ve eğer suda asitlik varsa filtre takarak düzenlemeleri gerektiğini anlatması gerekmektedir. Asitli gıdaların dolayısıyla da asidik suyun kanserle dolaylı etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple alkali su da tam tersi fayda gösterebilir.

 

Asidik Su Nerelerde Kullanılmalı?

İçmek için zararlı olabilir; ancak meyve-sebze yıkama konusunda mikrop ve patojenleri öldürmek adına asidik su faydalı olabilir. Evde yetiştirilen bitkilere asidik olan suyu sıkmak bitkiye zarar veren bakteri ve patojenleri öldürerek, bitkinin sağlıklı büyümesini sağlayabilir. Saçta kepek sorunu veya dermatolojik problemlere karşı da asidik su tedavisi olumlu sonuç verebilir.

 

Nasıl Suyumuzu Normal Seviyeye Döndürebiliriz?

En etkili çözüm yöntemi, filtre kullanmaktır. Eğer filtre kullanmıyorsanız pH seviyesi 7,5 ve üzerinde olan güvenilir markaların sularını tercih etmelisiniz.

Write a comment