Antioksidan: Nedir? Serbest Radikal Nedir? Antioksidan Miktarını Ölçme Testi

Antioksidan Nedir?

Vücutta üretilebilen ve diyetle alınan besinler sayesinde alınan bileşiklerdir. Oksidatif strese sebep olan serbest radikaller vücut hücrelerine zarar vererek uzun vadede kronikleşerek tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kansere neden olabilmektedir. Antioksidan bileşikler ise serbest radikallerin yayılmasını engellemeye oldukça yardımcıdır.

 

Serbest Radikal Nedir?

Serbest radikaller, elektronlarında eşlenmemiş molekül barındırır ve bu durum yüzünden kararsız halde bulunurlar. Kararsız serbest radikal adlı bu moleküller, vücudumuzda hücrelerle birleşip hücrelere zarar verir.

E vitamini ise; yaşlanmayla beraber artan serbest radikallerin yayılmasına engel olur. Ayrıca tütün dumanı, ozon gazı, radyasyon ve çevre kirliliği serbest radikallere sebep olur.

 

Antioksidan Miktarını Ölçme Testi:

 

FRAP (plazmanın ferrik indirgeme yeteneği) analizi ile antioksidan oranı ölçülür ve en yaygın olan test FRAP’tir. FRAP ne kadar yüksek bir değere sahip olursa besin o kadar antioksidana sahip demektir.

Antioksidan İçeren Besinler: Vitaminlerden A, C ve E antioksidan vitaminlerdir. Minerallerden Selenyum ve çinko antioksidan içeriklidir.

Kırmızı dolmalık biber: Yaşlanmada geciktirici etki yapan antioksidanları içerir. Meyve ve sebzelerdeki canlı kırmızı ve sarı rengi veren karetenoidler, antienflamatuar özellik gösterir.

Papaya: Papain isimli enzim barındırır. Güçlü antioksidan olupkırışıklık karşıtı ve yaşlanma geciktirici etki gösterir.

Yaban mersini: Yaşla birlikte azalan kollajen miktarını yeniler. Cildin taze kalmasını sağlar. A vitamini, C vitamini ve yaşlanma karşıtı antosiyanin içermektedir.

Ispanak: A, C, E ve K vitaminleri, magnezyum, bitki bazlı hem demiri, lutein, Hem düşük kalorili hem besleyici hem de kalorisi düşüktür. hem Güçlü antioksidanları içermesiyle faydalı bir besindir.

Bitter Çikolata: Besleyici bitter çikolata, antioksidandır. Kakao oranının artışıyla doğru orantılı şekilde içerdiği antioksidan oranı da artış gösterir.

Ceviz: Günde aldığı enerjinin yüzde 20’ si cevizden gelen bir birey; iyi oranda ve yeterli miktarda antioksidan almış olur. Yağ asitleri bakımından sağlıklı yağ grubunda olsa bile ceviz, kalorisi yüksek bir besin olduğundan porsiyon dengesi önemlidir. Yüksek antioksidan oranları, LDL yani kötü kolesterolü düşürücü etki gösterebilir.

Çilek: Antosiyanin adı verilen antioksidan içerir ve hem LDLyi düşürürken HDL yani iyi kolesterolü yükseltir. Bu da kalp hastalıklarına engel olur.

Enginar: Klorojenik asit adlı antioksidanı içerir ve bu antioksidanın; kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabete karşı koruyucu olabileceği belirlenmiştir.

Ahududu: Ahududunun içerdiği antioksidanların; mide, kolon ve memedeki kanserli hücrelerin % 90’ını öldürdüğü bazı çalışmalarca belirlenmiştir.

Karalahana-Kırmızı Lahana: Normal lahana da güçlü antioksidan kaynağı olmasına karşın karalahana ve kırmızı(mor olarak daha çok bilinir) lahana daha fazla antioksidan içerir. Kırmızı türlerin içerdiği antosiyanin, antioksidan oranını arttır.

Fasulye: Fasülye hem daha ekonomik hem de proteinden zengin bir besindir. İçerdiği kaempferol sayesinde bolca antioksidan içerir.

Yeşil çay: Polifenol içererek serbest radikallere karşı koruyucu etkiye sahip bir antioksidandır.

Ananas: Bromelin adlı bir madde içerir. Antioksidan etkisiyle beraber kolajen yenileyici etkiye sahiptir.

 

 

Write a comment