Antep Fıstığı Pistacia Vera ağacının yenilebilir tohumlarıdır. Sağlıklı yağ içermekle birlikte protein, lif ve antioksidanlar için de iyi bir kaynaktır. Kilo kaybını desteklediği, kalp ve bağırsak sağlığı için faydalı olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. İnsanoğlunun MÖ. 7.000 yılından beri antep fıstığı tükettiği bilinmektedir.
Antep Fıstığının Sağlığa Yararları:
- Besin Değeri Yüksek
Antep fıstığı besleyicidir. Bir porsiyon (28 gram), yaklaşık 49 adet, antep fıstığı içeriği;
- Kalori: 156
- Karbonhidrat: 8 gram
- Lif: 3 gram
- Protein: 6 gram
- Yağ: 12 gram (%90 sağlıklı yağlar)
- Potasyum: önerilen günlük alımın % 8’ini karşılar
- Fosfor: önerilen günlük alımın % 14’ünü karşılar
- Vitamin B6: önerilen günlük alımın % 24’ünü karşılar
- Tiamin: önerilen günlük alımın % 16’sını karşılar
- Bakır: önerilen günlük alımın % 18’ini karşılar
- Manganez: önerilen günlük alımın % 17’sini karşılar
- Özellikle B6 vitamini bakımından en zengin gıdalardan biridir.
- B6 vitamini, kan şekeri regülasyonu ve kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu da dahil olmak üzere birçok işlev için önemlidir.
- Antep fıstığı potasyum açısından zengindir, bir porsiyonu büyük bir muzun yarısından daha fazla potasyum içermektedir.
- Antioksidan İçeriği Yüksek
Antioksidanlar sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Hücre hasarını önler ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynamaktadırlar. Antep fıstığı, pek çok yağlı tohumdan daha fazla antioksidan içerir. Fıstıklar arasında, antep fıstığı, göz sağlığı için çok önemli antioksidanlar olan lutein ve zeaksantinin en yüksek içeriğine sahiptir. Gözlerinizi, mavi ışık ve yaşlanmaya bağlı maküler dejenerasyonun neden olduğu hasara karşı korurlar; bu durum merkezi görüşünüzün bozulduğu veya kaybolduğu bir durumdur. Ayrıca, antep fıstığında en çok bulunan iki antioksidan – polifenoller ve tokoferoller – kansere ve kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir.
- Proteini Yüksek, Kalorisi Düşük
Antep fıstığı en düşük kalorili kabuklu yemişler arasındadır. 28 gram fıstık 156 kaloriye sahiptir. Ağırlıklarının yaklaşık % 20’sini oluşturan protein ile, antep fıstığı, protein içeriği açısından bademlerin ardından ikinci sırada yer alır. Aynı zamanda, proteinin yapı taşları olan esansiyel aminoasit açısından yüksek bir oranına sahiptirler. Bu aminoasitler esas olarak kabul edilir çünkü vücudunuz bunları üretemez bu nedenle diyetimizde mutlaka bulunmaları gerekir.
- Kilo Vermeyi Destekleyebilir
Antep fıstığı lif ve protein bakımından zengindir, bu da doymayı arttırarak daha az yemenize yardımcı olur. Aşırı kilolu bireylerde 24 hafta uygulanan bir çalışmada, günlük kalorinin % 20’sini antep fıstığından tüketenlerin, antep fıstığı yemeyenlere kıyasla bellerinden 1.5 cm daha fazla kaybettikleri görülmüştür. Antep fıstığının kilo verme özelliklerine katkıda bulunan bir diğer faktör ise içerdiği yağın tamamen emilmemesi olabilir. Kabuklu fıstıkları yemek zaman alır ve yeme oranını yavaşlattığından, dikkatli bir şekilde yemek için iyidir. Arta kalan kabuklar size kaç tane fıstığı yediğinizin görsel bir ipucunu verir.
- Sağlıklı Bağırsak Bakterilerini Destekler
Antep fıstığı lif açısından yüksek olup, bir porsiyon 3 gram lif içermektedir. Lif bir prebiyotik örneğidir. Bağırsağınızdaki iyi bakteriler tarafından sindirilirler. Bağırsak bakterileri daha sonra lifi fermente edip kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürürler. Bu nedenle antep fıstığının sindirim bozuklukları, kanser ve kalp rahatsızlığı geliştirme riski de dahil olmak üzere birçok sağlık faydası olabilir.
- Düşük Kolesterol ve Kan Basıncı Sağlayabilir
Antep fıstığı, kalp hastalıkları riskinizi çeşitli şekillerde azaltabilir. Antep fıstığı kan kolestrolünü düşürebilir ve kan basıncını iyileştirebilir böylece kalp hastalığı riskinizi düşürebilir. Yapılan çalışmalar antep fıstığı tüketen bireylerde LDL kolesterolde azalma ve HDL kolesterolde artış görüldüğünü bildirmektedir. Yüksek LDL kolestrollü kişilerde yürütülen dört haftalık bir araştırma, katılımcıların günlük aldıkları yağların % 10’unu antep fıstığından tüketmelerini sağladı. Çalışma diyetin LDL kolesterolü 9 düşürdüğünü gösterdi. Dahası, Antep fıstığından elde edilen kalorilerin %20’sinden oluşan bir diyet LDL kolesterolü %12 düşürdü.
- Damarlara Etki Ederek Kan Basıncınızı Dengeleyebilir
Antep fıstığı, vücutta nitrik oksite dönüştürülen amino asit L-arginin’in mükemmel bir kaynağıdır. Bu nedenle, bu minik fıstıklar, kan damarı sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynayabilir. Günde 1.5 porsiyon (40 gram) fıstığı üç ay süreyle tüketen 42 hastada yapılan bir çalışmada, endotel fonksiyonu ve vasküler sertlik belirteçlerinde iyileşmeler görüldü. Dört haftalık bir başka araştırmada 32 sağlıklı genç erkek fıstıktan elde edilen kalorilerin %20’sinden oluşan bir diyet tüketti. Akdeniz diyetine kıyasla endotele bağlı vazodilatasyonun %30 oranında arttığı tespit edildi.
- Kan Şekeri Dengesini Sağlayabilir
Afıstığı düşük bir glisemik indekse sahiptir, yani kan şekerinizde büyük bir artışa neden olmaz. Çalışmalar, antepfıstığı yemenin kan şekeriniz üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir. Bir çalışma, karbonhidrattan zengin bir diyete 2 porsiyon (56 gram) fıstık eklendiğinde, sağlıklı kişilerde yemekten sonraki kan şekeri tepkisinin %20-30 azaldığını gösterdi. Bir başka kontrollü çalışmada tip 2 diyabetli bireyler 12 haftalık bir günde iki kez aperatif olarak 0.9 porsiyon (25 gram) fıstık yedikten sonra açlık kan şekerinde %9’luk bir düşüş gösterdi. Lif ve sağlıklı yağlardan zengin olmasının yanı sıra, Antep fıstığı, antioksidanlar, magnezyum, karotenoidler ve fenolik bileşikler açısından zengin olup kan şekeri kontrolü için yararlıdır. Bu nedenle, diyete antep fıstığı eklenmesi uzun vadede kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.