Alkaloid Bitkiler: Etkileri, Faydaları, İçeren Besinler

Berberine, çok sayıda bitkide oluşan sarı bir alkaloiddir. Berberin içeren bitki özleri, özellikle Hindu tıbbında (Berberis aristata Linn) ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin güney kısımlarında (Hydrastis canadensis) geleneksel halk ilaçlarıdır. Doğal ürünlerin en büyük gruplarından biri olan bitki alkaloidleri, farmakolojik olarak aktif birçok bileşik sağlar. Scopolamin, nikotin ve berberin için biyosentetik yollardaki birkaç gen klonlanmıştır. Genellikle kızamık olarak bilinen Berberis vulgaris, tart, kırmızı meyveler yetiştiren bir çalıdır. Meyveleri yüzyıllardır geleneksel tıpta sindirim sorunlarını, enfeksiyonları ve cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bunlar, bir antioksidan ve antikanser görevi gören ve diyabet ve obezite gibi durumların yönetilmesine, diş enfeksiyonlarıyla savaşmasına, ishali tedavi etmeye ve aknenin tedavisine yardımcı olabilecek, özellikle berberin gibi çeşitli faydalı bileşikler içerirler.

 

Bir dizi bitkide bulunan protoberberine tipinde bir izokinolin alkaloidi olan Berberine, Hint ve Çin ilaçlarında antimikrobiyal, mide, acı tonik olarak ve oryantal yaraların tedavisinde kullanılmıştır. Berberinin farmakolojik araştırmaları geçmişte birçok kişi tarafından bildirilmiş olsa da, çeşitli nörodejeneratif ve nöropsikiyatrik bozukluklarda faydalı etkisi bildirildiği için berberine olan ilginin yenilenmesi söz konusudur.

 

Alkaloidin, beyindeki nörotransmitterleri ve bunların reseptör sistemlerini modüle ettiği bildirilmektedir. Bu derleme, çeşitli merkezi sinir sisteminde ve ilgili bozukluklarda berberin kullanımının farmakolojik temelini tartışmaya çalışmaktadır. Alzheimer, serebral iskemi, zihinsel depresyon, şizofreni ve anksiyetedeki koruyucu etkisi vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, daha ayrıntılı klinik çalışmaların yanı sıra berberinin güvenlik değerlendirmesi, alkaloidin nörolojik bozuklukların tedavisinde konumlandırılması için gereklidir.

 

Nightshade sebzeleri, çiçekli bitkilerden Solanaceae ailesinin üyeleridir. Çoğu nightshade bitkisi tütün ve ölümcül bitki belladonna gibi yenilebilir değildir. Bununla birlikte, diyetlerimizde yenilebilir ve iyi bilinen sebzeler; domates, patlıcan, patates ve biberlerdir.

 

Bütün nightshade bitkileri alkaloidler adı verilen bileşikler içerir. Nightshade sebzelerde, solaninde bulunan bir alkaloid, büyük miktarlarda veya yeşil bir patateste toksik olabilir. Solaninin tipik gıda miktarlarında zararlı olduğuna dair kanıt yoktur. Solanin sadece nightshade’lerde bulunmaz – yaban mersini ve enginar da bulunur.

Çoğu nightshade sebzesi bol miktarda besin içerir. Bazı durumlarda, nightshade sebzelerini yemenin yararları herhangi bir iltihap riskinden daha ağır basabilir.

 

1- Biber

Dolma biber ve kırmızı biber de dahil olmak üzere biberlerin, yağ ve kalorisi düşüktür. Biber, C vitamini, lif, K vitamini ve B vitamini açısından iyi bir besin kaynağıdır.

 

2- Patates

Patatesler yağsızdır ve iyi bir lif kaynağıdır. Lif daha uzun süre tok tutmanıza yardımcı olur. Sodyum ve potasyum içerdiğinden, patatesler elektrolitlerimizi dengede tutmaya da yardımcı olur. Ayrıca patates; C vitamini, B6 vitamini, niasin, manganez, demir, bakır, folat açısından iyi bir kaynaktır.

 

3- Domates

Teknik olarak, domates bir sebze değil bir meyvedir. Patates karotenoid antioksidanların dördünü de içerirler: likopenin, beta karoten, alfa-karoten, lutein.

Likopen en güçlü karotenoiddir. Bazı kanser türlerini önlemeye, kalp hastalığını önlemeye ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Domates E vitamini, A vitamini, potasyum, kalsiyum, K vitamini, B vitamini açısından iyi bir kaynaktır.

 

4- Patlıcan

Domates gibi patlıcan da bir meyvedir. Yağ veya kolesterol içermez. Patlıcan herhangi bir vitamin veya mineral bakımından yüksek değildir, ancak az miktarda en önemli vitamin ve mineralleri içerir.

 

Hemlock (Baldıran) Zehirlenmesi

Hemlock zehirlenmesi, tohumlar, çiçekler, yapraklar veya meyveler gibi bitkinin herhangi bir bölümünü yuttuktan sonra ortaya çıkar. Bu bitkinin tüm kısımları küçük miktarlarda bile ölümcül olabilen toksik alkaloidler içerir. Alkaloidler kaslarınıza sinir uyarı iletimini etkileyebilir ve sonunda solunum yetmezliği nedeniyle sizi öldürür . Bu bitkiye dokunmak bile bazı insanlarda cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bugüne kadar hala panzehir bulunamamış.

Yapraklar ilkbaharda çiçek üretene kadar özellikle zehirlidir. Zehir baldıranının kökleri yabani yaban havuçlar ile kolayca karıştırılabilirken, yapraklar yanlışlıkla maydanozla da karıştırılabilir. Bu, kazara zehirlenme için birincil sebeptir..

Hemlock zehiri genellikle yol kenarlarında, atık alanlarda ve çitlerin yakınında bulunur. Mera ve ekinlerdeki zararsız bitkilerle karıştırılabilir ve bu bitki hayvancılık için özellikle tehlikelidir. Bununla birlikte, hoş olmayan küf kokusu, yiyecek başka bir yaprak veya yem olmadığı sürece genellikle hayvanlardan kaçınmasına neden olur.

Hemlock zehiri ayrıca şu şekilde de bilinir: Ölümcül baldıran, Zehirli maydanoz, California eğreltiotu, Benekli baldıran otu.

Hemlock zehirlenmesinin yaygın belirtileri şunlardır: titreme,sindirim sisteminde yanma, artan tükürük salgısı, irileşmiş gözbebekleri, kas ağrısı, hızlı kalp atış hızı ve ardından azalan kalp atış hızı, konuşma kaybı, kasılmalar, bilinçsizlik veya koma.

Daha ciddi vakalarda, bu bitkinin yutulması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Hemlock zehirlenmesinden kaynaklanan komplikasyonlar şunlardır: merkezi sinir sistemi depresyonu, solunum yetmezliği, akut böbrek yetmezliği, ölüm.

Comments 2

  1. Seval
    15/09/2020

    Teşekkürler elinize emeginize sağlık 🙏

    1. Diyetisyen Emre Uzun
      19/10/2020

      rica ederim 🙂

Bir yorum Yaz